E-sport

Letar du efter spel att betta på, turneringar att titta på eller vill följa dina favoritspelare eller favoritlag. Då är det här något för dig.

E-sport för dig

E-sport

Esport har blivit namnet på tävlingar och turneringar som genomförs i data- eller tv-spel. Tävlingarna eller turneringarna kan ske via lan där spelarna sitter på samma geografiska position eller via internet där man kan spela mot spelare på andra sidan jorden. På senare tid har e-sporten kommit att mer representera de bättre arrangerade tävlingarna där spelarna spelar tävlar i stora arenor framför en publik. Men bara för att det är vad sporten utvecklats till idag så betyder inte det att mindre tävlingar inte platsar inom kategorin.

Det finns mycket att säga när det kommer till e-sport och för oss som varit med ett tag har vi sett e-sporten gå från att vara en helt obefintlig till att ha blivit en miljardindustri. Inställningen kring e-sport är vitt skild och det finns många som hävdar att det är ett självklart inslag i sportvärlden medan andra med bestämdhet hävdar att det absolut inte är en sport.

När e-sporten började dyka upp på 90-talet så var det få som tittade och det gick inte att följa live speciellt bra över internet. Det var många faktorer som gjorde att e-sporten fick fart på riktigt under 2000-talet. Några av anledningarna var att internetuppkopplingarna blev snabbare, stabilare och billigare. Man behövde inte längre ringa upp till internet med ett modem utan kunde ansluta via fiber eller adsl som kostade per månad istället för per minut.

Counter Strike, särskilt utgåvan Global Offensive

En annan anledning är var att utvecklingen på nätet gick framåt. Det började poppa upp webbsidor vars enda funktion var att spela upp videos av olika slag. En av dessa sidor har idag blivit en av världens absolut största webbsidor och ägs av världens största IT-bolag. Ja ni gissade rätt. Jag pratar så klart om youtube.

På youtube kunde man ladda upp sina inspelade klipp på när man spelade spel vilket ökade intresset för en mängd spel. Dessutom fungerade youtube väldigt bra som en hjälpsida till de som hade fastnat i sitt spel då många laddade upp videos med hur man ska spöa bossar, hitta gömda saker och liknande.

En tredje anledning var att speltillverkarna såg potentialen i det här och började pumpa i mer pengar. För så är det. Det finns inget som stimulerar utvecklingen så mycket som pengar. Det finns så klart många andra anledningar och faktorer till varför e-sport vuxit så stort men de tre listade ovan är enligt mig de tre största.

Dreamhack är Sveriges största lan-party där tusentals unga dataspelare samlas varje år. Där finns det turneringar i de största och mest populära spelen. För ett antal år sedan började SVT att webbsända dessa turneringar med anställda kommentatorer och expertpaneler. Det hela påminner mycket om andra sportevenemang fast i mindre skala.

Plugga E-sport

Svensk esport

I Sverige har e-sporten inte riktigt fått ordentligt fäste ännu. Sydkorea är det land där e-sporten antagligen har högst status. Det är extremt populärt med spel där och det är enormt mycket pengar i branschen. De största och mest kända e-sportsprofilerna i Sydkorea är riktiga rockstars där borta. De är snudd på att det går att jämföra med några av våra största idrottsprofiler.

Med det sagt så är e-sporten ändå populär i Sverige och den blir mer och mer populär för varje dag då det ständigt tillkommer nya generationens ungdomar som växer upp med e-sporten på ett annat sätt än vad de lite äldre generationerna gjort.

Det hålls också årliga turneringar i en mängd olika spel och i Sydkorea hölls 2017 det som kallas för e-sports-VM

Sveriges organisation för att främja e-sporten och jobba för deras intressen är Svenska Esportföreningen (SESF). I Sverige är inte e-sporten formellt en idrott eftersom den inte finns representerad i Riksidrottsförbundet men SESF har beslutat att arbeta för att e-sporten ska bli erkänd senast 2019. Vi får hoppas att det går vägen även om det så klart finns hinder.

I riksidrottsförbundets stadgar finns det att läsa att en idrott är en fysisk aktivitet som utförs för att må bra, ha roligt och prestera mera. Det där med att det är en fysisk aktivitet att sitta framför datorn kan man ju ifrågasätta.

Att en del spelare har en APM (Actions Per Minute) på långt över 300 och måste fatta tusentals beslut under en match, många av dessa med en betänketid på några hundradels sekunder tar man inte riktigt hänsyn till. Att många duktiga e-sportare också tränar intensivt på gym för att det förbättrar deras koncentrationsförmåga och prestation tänker man inte heller så ofta på.

E-sport gymnasium i Sverige

Det här med träning är något man ser i flera andra sporter. Ta golf till exempel. För 20-30 år sedan så var många av golfspelarna i de största tävlingarna ganska tjocka. Idag är de flesta i enormt bra fysisk form. Det är helt enkelt så att även om golfen i sig inte är så fysiskt krävande, så har man enormt stor fördel i sporten om man är det.

Patrik Sjöberg har också berättat i TV att han under många stora tävlingar käkade en korv, tog en kaffe och rökte en cigg mellan hoppen. Den typen av aktiviteter är nog helt försvunnen idag då sporten har tagits till en helt ny nivå. E-sport är ingen skillnad. Visst kan man vara en soffpotatis med kraftig övervikt och fortfarande vara grym på dataspel. Men om samma person istället åt sunt, tränade regelbundet och sov ordentligt så hade prestationen sannolikt förbättrats.

Vi kan bara hoppas att SESF lyckas övertyga RF om att det faktiskt är en idrott som många andra.

I februari 2018 släppte Newzoo en undersökning med global data om e-sport där de bland annat konstaterade att industrins ekonomiska tillväxt var $696 miljoner, vilket var en ökning på 41.3% från året innan.

Esporten kommer att nå en publik på 385 miljoner under 2017 varav 191 miljoner anser sig vara entusiaster. USA är den största esportsmarknaden med en omsättning på $257 miljoner.

Då kan e-sport vara något för dig

E-sportslag

E-sportslag är egentligen ett finare ord för klan. När onlinespel började ta fart för någonstans kring 20 år sedan. Då skapades också det som kom att kallas klaner vilket helt enkelt var en grupp spelare som samlades under samma flagg och spelade mot andra klaner. I vissa fall så blev dessa klaner duktiga och spelade bra tillsammans och vann småtävlingar och kunde därmed få sponsorer som gav dem lite dataprylar och sponsorpengar.

Som med allt annat i branschen så har utvecklingen här gått framåt också och när man började inse att det faktiskt gick att tjäna pengar på spel så övergick de duktiga lagen från att vara oorganiserade och spela på måfå till att skaffa riktiga tränare och personal som hjälpte till att sköta laget och det gick från att vara ett gäng dataspelande kompisar till att bli riktiga brands. Lite som stora fotbollsspelare och liknande har en del administrativ personal bakom sig för att sköta bokföring och boka uppträdanden, reklamer och sådana saker.

Sverige är ganska framstående i e-sport och vi har flera stora lag som Fnatic och Ninjas in Pyjamas. Dessa lag har en mängd olika lag som spelar i olika spel. De har till exempel ett lag i CS:GO, ett lag i Quake och ett lag i League of Legends osv. Det är lite samma princip som att AIK har olika lag för fotboll och hockey som spelar under samma flagg.

SESF har också tagit ut flera svenska landslag i olika spel. Det finns ett landslag i CS:GO, ett i Leagueof Legends och även i Tekken.

Svenska spelare i e-sport

Svenska spelare

Sverige har gott om kända spelare. Den som kanske är mest känd utanför gamingvärlden är Madeleine ”Maddelisk” Leander. Hon är dock inte bara känd för sina prestationer inom e-sport men man ska inte förringa dessa heller. 2013 blev hon kvinnliga världsmästare i Starcraft II. Utöver det så vann hon också SM-guld i Street Workout 2015 och 2016.

Hon är alltså inte bara en duktig dataspelare, hon är också ett fysiskt vidunder. Vilket man också kan se om man följer hennes Instragramkonto där man ser henne göra helt otroliga fysiska övningar som ytterst få människor klarar av. Hon är enormt stark. Dessutom har hennes kunskap i dataspel tagit henne till det mediala finrummet och hon har flera gånger fått vara kommentator åt SVT när det varit stora esportsevenemang.

Ni som nu tror att jag är klar med Maddelisk får tänka om för utöver allt ovan så är hon också filosofie doktor i matematik och vann luciapokalens SM i Bar-Dips 2016 med 46 repetitioner.

Ludwig ”Zai” Wåhlberg är en svensk Dota2-spelare som inte är fullt så känd för sina fysiska prestationer som Maddelisk utan han är känd för att han är den svensk som dragit in mest pengar på e-sport. Det sägs att han vunnit strax över en miljon dollar totalt.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *